Ūkininkų darbo sąlygos vasarą: pliusai ir minusai

Ūkininkai gali pasidžiaugti 2018-ųjų vasara, nes derlius nėra toks blogas, kaip praėjusiais metais. Tiesa, kad sausros alina augaliją, tačiau, nors ir tenka dažniau laistyti, ūkininkai pabrėžia, jog geriau daugiau dirbti ties tuo nei stebėti, kaip dėl liūčių viskas griūva aplink – būtent tokia situacija buvo praėjusiais, 2017-siais metais.

Ekologisku grudu supirkimasDėl sėkmingo derliaus, kai kurie ūkininkai net abejoja, ar sugebės taip gerai išsilaikyti iki pat rugsėjo. Dėl produktų gausos ūkininkus labai gelbsti ekologisku grudu supirkimas. Šis procesas reikalauja ne ką mažiau priežiūros nei augalijos auginimo laikotarpiu. Viskas yra kiek sudėtingiau nei gali pasirodyti. Specialios sąlygos yra taikomos ir augant, ir pergabenant iš vienos vietos į kitą. O tam, kad būtų galima sandėliuoti, reikalingos ir papildomos patalpos. Jeigu oro sąlygos yra ganėtinai sausos, tokiu atveju grūdai talpinami sandėliuose, priešingu, drėgmės atveju, grūdai vežami į kombinatą. Tik idealiausiu variantu supirkėjai atvyksta dar derliaus nuėmimo metu ir palaipsniui viską susikrauna.

Darbo sąlygoms vadovauja ne tik oras: dirbti naktį ūkininkai negali, tačiau kiaurą dieną šviesos metu jie stengiasi nuimti kuo didesnį derliaus plotą. Dažnas ūkininkas lieka ir be pietų, ir be vakarienės, tačiau tai būna jų pasirinkimas, nes ūkyje vienas valgymui skirtas pusvalandis daug įtakos neturi, bet jų manymu, namo grįžus tuščiu skrandžiu maistas būna skanesnis. Neskatindami kitų elgtis taip pat, ūkininkai pabrėžia, jog jų darbe svarbiausia yra pagarba. Jie dirba su maistu – nesvarbu, ar tas maistas keliaus ant jų pačių stalo, ar bus panaudotas kaip pašaras – abejais atvejais keliaus į kažkieno burną.

Ne veltui yra sakoma, kad „ateitį žinotų, visi mandrūs būtų“ – ūkininkų darbo sąlygos yra nenuspėjamos, derliaus sėkmės taip pat. Tačiau jie nepraranda budrumo, nes nėra kada – dirba išsijuosę. Ir visai nesvarbu, kas buvo praeitais metais ar laukia šiais, kiekviena diena ūkininkams yra tarsi naujas išbandymas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *